Vinterstängning

vissenhosta_pysselmosterHåller på och vinterstänger trädgården. Är alltid ute i sista minuten. Håller stenkoll på väderprognosen, ska det bli minus innan nästa helg? Nej inte än … då hinner jag lite till!

Det finns dom där sakerna som man bara ”måste” göra som att gräva ner alla krukor och ta in alla växter som inte tål minusgrader. Och sen finns det allt det där som jag skulle vilja göra också, som att plantera några fler växter på deras förhoppningsvis rätta ställe, ta fler sticklingar, kruka om några fler fröplantor och skulle det inte vara bra med en större kruka just till dom här perennerna? Och så håller jag på tills frosten kommer på allvar och panik utbryter. RÄDDAS DET SOM RÄDDAS KAN!

Efteråt infinner sig lugnet, jag har gjort vad jag har kunnat, en del blev bättre än förra året något har jag säkert glömt.

 

klematis_pysselmoster

Glömmer aldrig ett av mina första trädgårdsår, pust vad jobbigt det var. Frosten kom som en total överraskning för mig fast jag borde ju vetat att efter hösten kommer vintern. Hade massor av växter i krukor för att vi inte hunnit få till några rabatter. Krukorna frös fast i marken och gick inte att rubba, dom stod där dom stod oavsett om det var ett bra ställe eller ej, många krukor frös sönder och flera växter dog. Ett annat år byggde vi om huset där jag vinterförvarade växter i mars och det fanns ingen annan stans än ute att ställa krukorna. Sen kom kylan och snön och det var ingen bra kombination. En magnolia som överlevde har fortfarande inte förlåtit mig utan växer bara lite tjurigt någon millimeter om året fastän den nu är ordentligt planterad!

Ja, när jag tänker tillbaka på tidigare förödelser så känner jag mig riktigt duktig i år även om vissa saker säkert inte kommer att hinnas bäddas om på rätt sätt.

 

julljus_pysselmoster

Men ändå … Det kanske bästa med att hösten övergår till vinter? Det är dags att tända ljus, hämta in ved och elda i spisen!

 

Fler inlägg om 1:a advent kan ni läsa hos Bland rosor och bladlöss

 

 

 

 

10 thoughts on “Vinterstängning

 1. Du er heldig som kan holde på så lenge ute i hagen! Her var jeg ferdig ute i hagen for flere uker siden. Håper du slipper frost og snø på lenge :)

  God helg!

  • Tack! Men det låter skönt att vara färdig också!
   Väderprognosen visade först plus men ändrade sig sedan så det visade sig komma frost och jag var tvungen att bli klar
   :)

 2. Det är ett underligt år vi lever i. att kunna vara ute och gräva och plantera nu det är inte vanligt men vi kanske får vänja oss vid det.
  Ha en fin advent
  Kram Meta

  • Hoppas du hann greja det sista. Jag har nu skyddat ”allt” … ja, förutom en del småplantor som borde grävas ner bättre ;)

 3. Mmm… det är ju det där med referensramar och perspektiv ;) Känner igen det där att saker kommer emellan eller att tiden bara går. I år är jag nöjd – har tagit in saker nästan innan jag börjat tänka på det.

  Det är skönt att krypa in och tända ljus och spis.

  Ha en härlig första advent! Kram, Carina

  • Tack det samma!
   härligt att ”bli klar” utan anspänning.
   Hann plantera några fler växter i lördags … sedan kom STOR frostvarning och allt åkte in och ner i söndags
   Kram!

 4. Kan känna igen mig i allt det där :-) skulle ta ur gräs från en kruka idag…det gick så där..Första bilden var jätte fin!!. Ha det gott!

 5. Jag kan bara säga att jag är likadan. Jag har fortfarande inte haft frost i min trädgård och har fuchsiorna ute. Jag minns ett år när de blommade till jul, fast då fick jag lyfta in dem i hallen över ett par nätter i slutet av oktober. Men i år ingen minusgrad ännu och jag är inte helt klar med vinterstängningen.
  När det gäller dina funderingar kring lagerhägg så vågar jag inte säga så mycket om dess vindkänslighet, eftersom jag har en mycket vindskyddad trädgård tack vore ett stort berg i väster och skog i söder. Uppstammade exemplars krona får hållas måttligt stor och stödjas. Vill man ha en flerstammig buske är det nog lättare. Våga forma! Rådjuren äter tyvärr på lagerhägg på vårvintern, det är därför jag vet att den bryter på gamla ved så bra. Rhododendron har de aldrig skadat hos mig, men azalea. Nu har jag viltnät, det funkar över förväntan, kan varmt rekommendera. En vinglig historia förvisso, men mycket tålig och syns knappt. Finns bl a på Blomsterlandet. Rådjuren går längst nätet, men hoppar inte . Alternativet är att skydda endast sin planta med (svart) nät på vintern, när faran är störst. Lycka till!
  Hälsar
  Marta

Comments are closed.