Vårens växt är ….

Känns lite som om det finns olika stjärnor olika år. Förra året var nog aklejorna vackrare än någonsin och jag undrade varför jag inte hade fler, skaffade massor med frön och planterade små plantor överallt.

 

I år har det varit flera stjärn-växter … Först var det julrosorna som reste sig i ensamt majestät ståtligare och tidigare än förut.

prunusaccolade_pysselmoster

Men största stjärnan hittills är nog Prunus ’Accolade’ som blommat som aldrig förr. Det är ju alltid något extra med träd man själv planterat! Tack vare det förhållande kyliga vädret (så här vid Vänerns strand) så har den säkert blommat på i tre veckor nu. Tidigare år brukar det säga ”puff” och så ligger alla blommorna på marken.

prunusaccolade2_pysselmoster

En annan snygging som lyckats växa ifrån sniglarna och bli riktigt tjusig är trebladet, ’trillium chloropetalum’

trillium_pysselmoster

Och nu slår magnoliorna ut också. ’Leonard Messel’ var först, tätt följd av ’Merrill’, och sen står fler på kö och dom är ju ändå vårens drottningar oavsett hur många stjärnor det finns :)

 

merrill_pysselmosterMagnolia ’Merrill’

 

1-Blommig fredag_s

 

 

 

16 thoughts on “Vårens växt är ….

 1. Underbart träd i rosa skyar. Härligt tycker jag med det svala och friska vädret som gör att våren drar ut lite i tiden. Det är väl det bästa. :)
  Önskar dig en underbar vårhelg!

  • Tack!
   Visst är det härligt med en lång vår! Fast idag har vi varmt … men det går ju att leva med det också :)

 2. Vad fint det är hos dig, Magnolian står på önskelistan, men måste hitta en bra plats först. Ha en trevlig helg ! Marika

  • Magnolia måste du skaffa! Underbara träd/buskar. Finns för de flest lägen när man bor i lite lägre zoner. Bor du längre norr ut är det ju viktigt att välja rätt plats! Lycka till!

 3. Accolade är så ljuvlig och ditt exemplar blommar ju nåt alldeles fantastiskt. Hon är en riktig primadonna där på berget.

  Sjömanshjärtat vissnar ner och är en bra kompis till Hostor tex. Hundtandsliljor är oändligt lättare än man kan tro med några få undantag. Undantagen är ganska svåra att få tag i. De du har klarar antagligen det mesta. De lär bara sky en sak – kalk. Jag har odlat i torvparti och sen jag flyttade de från min trädgård – en vanlig potatisåker… ..det funkar :)

  Lycka till och ha en fin helg! Carina

  • ja. accoladen är fantastisk i år, vet inte vad som tagit åt den :) bara tacka och ta emot och njuta!

   Roligt att jag blivit med hundtandsliljorna – de är ju så snygga! Tack för tipsen om placering!
   Tror faktiskt att jag redan har ett sjömanshjärta … får blad som vissnar ner men inga blommor … hmm

 4. Oj, vilket läckert treblad. Här verkar de ha gått under i vinter. Visst är det så att som liga stjärnor lyser starkare än andra. Kungsängsliljorna, kejsarkronorna och allium blir fina hos mig i år. Inga torra blad och bara en liljebagge hittills.

  Trevlig helg
  /Anette

  • Jag är helt såld på trebladen. Har skaffat några till i år. Köper dem som små plantor så att jag har råd med några stycken, fast då vet jag ju inte säkert hur blomman ser ut men det får jag ta.
   Kungsängsliljor är härliga … men kejsarkronor har jag inga än. Har haft så himla mycke baggar … men du har rätt har faktiskt inte sett någon än i år!

Comments are closed.