Mord på fönsterbänken!

köttätare2_pysselmosterNär vi var på Chelsea i våras såg vi fantastisk monter med köttätande växter. Dom var så himla snygga och intressanta på något vis. Ja, så innan jag visste ordet av hade jag köpt 2 förpackningar med pluggplantor, 3 plantor i varje.

 

köttätare1_pysselmosterBild från Chelsea flower show 2014

 

Första frågan som inställde sig var … vad skulle tullen säga? Var det vätska i pluggpakten? Packade i handbagaget för säkerhets skull. Det var väldigt noggrann kontroll på Heathrow men min ryggsäck med mina nya vänner kom ostoppad ut på andra sidan genomlysningen. Grabbade snabbt åt mig den och fortsatte in till gaten.

Väl hemma undrade vi ju lite förvirrade vart vi skulle ha dess växter. …

Plantera i torv och perlit om man inte har specialjord, vilket vi så klart inte hade. Absolut ingen gödning, maten fixade de ju själva. Och så skulle dom hela tiden stå i någon centimeter vatten stod det. Det stod också att man inte skulle oroa sig för om de fick nog med ”mat”. De fångade flugor även inomhus. Som tur var anlände Natur och trädgårds nya nummer med en stor artikel om köttätande växter så att jag kunde få lite mer ”kött på benen”! ( :) förlåt, kunde inte låta bli)

 

köttätare3_pysselmosterJag kunde i alla fall inte låta bli att oroa mig för om ”mina små stackare” verkligen hade nog att äta där dom stod i fönstret ute i gäststugan. Till slut fick dom bo på bänken utanför istället.

Dom känns på något konstigt sätt mer levande än andra växter som äter med rötterna … en del kan ju till och med röra på sig.

 

köttätare4Första dramat inträffade efter några dagar.

Jag går och tittar till venusflugfällan … och upptäcker att en myra har fastnat … och den lever fortfarande (om ni tittar noga på bilden kan ni se huvudet sticka ut). Vad göra? Klippa av en bit av växten i ett försök att rädda myran eller låta naturen ha sin gång? Bestämde mig till slut att låta naturen ha sin gång. Det kanske inte var värdens smartaste myra som lyckats fastna där så jag bestämde mig för att ha tilltro till Darwin och låta min lilla ”plutt” äta sig mätt.

 

köttätare5_pysselmosterMer mat på väg in?

Nu har plantorna vuxit till sig rejält. Har väl varit gott om mat i sommar antar jag. Nästa fundering är hur jag ska få mina nya vänner att överleva vintern. Måste jag starta bananflugeodling tro? Inget som lockar direkt …

Fortsättning följer!

 

 

 

4 thoughts on “Mord på fönsterbänken!

 1. Har alltid tyckt att köttätande växter är spännande, men jag lyckas ju bara ha ihjäl dem. Du verkar däremot ha god hand med dem. Så fina. Undrar hur ofta de behöver äta. De kanske kan klara sig fastande under vintern.
  Ser fram emot fortsättningen.
  Anette

 2. Så gøy at du har fått de til å leve! Det er nok ikke de enkleste å ha med å gjøre inne om vinteren. De trenger mye luftfuktighet tror jeg. Bananfluer er nok det rette om vinteren ja :)

  • Ojoj … hur ska det gå? :)
   Hög luftfuktighet också!? Och så flugor på det! Hmm kanske enklare att köpa nya nästa år? ;)

Comments are closed.